Zielona Kawa i jej właściwości dla zdrowia

Zielona Kawa i jej właściwości dla zdrowia

Jednym z najbardziej znanych suplementów diety, mających działanie odchudzające jest zielona kawa. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest ta roślina – rozwiejmy zatem wszystkie wątpliwości.

Co to tak naprawdę jest ta zelona kawa? Czy to jakiś nowy odchudzający gatunek kawy? Odpowiedź brzmi nie! Zielona kawa to tak naprawdę zwykła kawa, która nie została poddana procesowi parzenia. Jakby się tak głębiej zastanowić to każdy gatunek kawy jest zielony jeśli się go nie sparzy. Nazwa „zielona” pochodzi właśnie od koloru ziaren przed parzeniem. Przekładając to „z polskiego na polski” można by rzec, że zielona kawa to coś w rodzaju surowego albo gotowanego mięsa. Wiadomo przecież nie od dziś, że gotowane mięso jest zdrowsze niż smażone. Podobnie jest z kawą. Niesmażona, czytaj nieparzona jest zdrowsza, niż jej parzony odpowiednik.

Dzięki zawartemu w zielonej kawie kwasowi chlorogenowemu, kawa ta przeciwdziała procesom starzenia oraz zapobiega rozwojowi nowotworów. Czy jednak zielona kawa na pewno skutecznie odchudza. Podobno zawdzięcza swoje odchudzające właściwości właśnie kwasowi chlorogenowemu, który zwiększa czułość organizmu na insulinę, co powoduje większe zużywanie odłożonych w wątrobie zapasów a co za tym idzie szybszą utratę wagi. Dr Joe Vinson, chemik z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, uważany za odkrywcę zielonej kawy dowiódł, że kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną zmniejsza zdolności naszego organizmu do przyswajania sobie glukozy i zamieniania jej w odkładający się tłuszcz, co powodowało tycie. Jednak nie należy być w tej kwestii niepoprawnym optymistą i bezkrytycznie wierzyć w zieloną kawę, ponieważ inne badanie, przeprowadzone na myszach pokazało, że kwas chlorogenowy może powodować zmniejszenie czułości na insulinę, co z kolei powoduje zwiększone przybieranie na wadze. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że kwas ten działa źle tylko w przypadku myszy albo, że to wina kofeiny, której w eksperymencie z myszami zabrakło.

Prócz kwasu chlorogenowego, w zielonej kawie znajduje się również kwas kawowy będący antyoksydantem, który działa przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo picie zielonej kawy działa korzystnie na nerki, chroni przez rozwojem cukrzycy typu II oraz występowaniem kamieni żółciowych u mężczyzn. Oprócz tego przyśpiesza przemianę materii, jak również poprawia stan umysłu, pamięć i koncentrację.

Zieloną kawę można pić dwa, trzy razy dziennie po jednej filiżance. Przyrządza się ją jak najzwyklejszą kawę, jednak nie wolno zalewać ją wrzątkiem. Maksymalna temperatura to 95 C. Ponadto osoby odchudzające powinny pamiętać, by wypijać jedną filiżankę kawy przed śniadaniem, co może im pomóc zrzucić dodatkowo do 2 kg w ciągu miesiąca.

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl